Don Quijote!

Riddaren av den sorgliga skepnaden

 

Mario Gonzalez

Bor i Paris och jobbade bla i många år på Theatre du soleil. Han har länge undervisat i commédia, clown och maskteknik över hela världen och är ansedd att vara en av vår tids ledande experter inom dessa områden. Läs mer om Mario här:


Johan Ullén

År 2000 utsågs Johan Ullén till Artist in Residence vid Sveriges Radio. Han gjorde under denna tid ett stort antal radioinspelningar och konserter, direktsända över hela Europa, däribland ett antal tonsättarporträtt av Rachmaninov, Liszt, Godowsky, Alkan, Clementi och Dvorak. Han gjorde också ett bejublat framförande av Saint-Saens andra pianokonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester. Läs mer om Johan Ullén här:


Joakim Berg

Innan Joakim upptäckte opera och klassisk musik, har han en bakgrund som europamästare i segling (Laserjolle), Skådespelare/sångare/musiker i en fri musikteatergrupp, turnerande vissångare med egna låtar, samt medlem i Södra Bergens Balalaikor. Han har drivit skivbolag, organiserat utbildningar för sångare samt ansvarat för driften av en teater och musik scen i Stockholm.

Läs mer om Joakim här:

Varför Don Quijote?

Don Quijote är för många idag ett begrepp, eller en symbol för någon som står upp för sina ideal oavsett vad det kostar, men också för en person som strider mot motstånd som inte finns. Men hur var historien egentligen? Vem var Don Quijote? Vem var Dulcinéa?


Cervantes Don Quijote, kallad den första moderna romanen, sägs vara västvärldens mest lästa bok efter bibeln. Historien om adelsmannen som lämnar sitt bekväma liv för att återuppliva de vandrande riddarnas sen länge döda orden är sprängfylld med ständigt aktuellt och angeläget material. Den handlar om att vara människa: Varför finns vi? Vad driver oss? Hur finner vi mening i våra liv? Måste man vara som alla andra? Hur stor makt har vi över våra liv? Vad är sanning? Vad är viktigt? Vad är verkligt?

Föreställningsfakta

Målgrupper: Barn från 7 år, Vuxna, Familjeföreställning, passar tex utomordentligt i musikföreningens program, på kammarmusikfestivalen eller varför inte till historia/spanska/filsosofi/musik och teater undervisningen i skolan? Tilltal i föreställningen varierar beroende på sammanhang och publik.


Längd: från 40 minuter till 2x45 minuter


Tekniska krav: välstämt piano eller flygel, spelyta från 5x4m.

Mörkläggning och scenljus givetvis trevligt men inget krav

Bygg/rivtid: 15min (rum att byta om, sminka sig och värma upp i ca 1h före föreställningens början).


Kontakt: info@affiearte.se

Mario Gonzalez

Joakim Berg

Johan Ullén

Foto: Alar Pastarius

Foto: Alar Pastarius

Mario Gonzales, en av världens största auktoriteter på clown och maskteknik regisserar operasångaren Joakim Berg, som tillsammans med konsertpianisten Johan Ullén berättar historien om adelsmannen som återupplivar de vandrande riddarnas urgamla orden. Med en osviklig tro på sanning, godhet och kärlek, och längtan att göra skillnad, lämnar han sitt bekväma liv för att kämpa mot orättvisor och bistå de nödställda. Och jösses vad mycket stryk han får, och vad många motgångar han reser sig ifrån, och vad fel det blir... Men vad händer när han tvingas inse att vandrande riddare aldrig funnits på riktigt?Musik av Johan Ullén, Ibert, Ravel och Massenet.


Don Quijote har spelats i stora delar av Sverige och snart setts av ca 10000 barn mellan 7 och 15 år.
Recensioner från när föreställningen turnerade för barn i Västernorrland hittar du här och här:

För att se en filmtrailer på föreställningen kan du klicka här: